Owsiana babka z borówkami
Składniki 2 szklanki mąki owsianej od Radix-Bis, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonego ziarna kakaowca od Radix-Bis, 1 banan, 1 jabłko, 150 g suszonych daktyli od Radix-Bis,pół szklanki mleka roślinnego, 2 jajka, szklanka borówek.
Daktyle posiekaj i namocz przez 30 minut w mleku – dodaj banana i jabłko. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Następnie dodaj jaja i dokładnie wymieszaj. Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone ziarno kakaowca).
Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi – ciasto powinno być gęste. W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź połowę ciasta – oprósz borówkami. Wyłóż pozostałą część ciasta i powgniataj na wierzchu borówki. Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez 55 minut.
Owsiana babka z borówkami
