Kasza gryczana z sosem pieczarkowym z soczewicą i porem
Składniki: 200 g kaszy gryczanej od Radix-Bis, 400 ml wody, sól
Sos: 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki, 1 cebula pokrojona w kostkę, pół pora pokrojonego w plasterki, 100 g ugotowanej soczewicy od Radix-Bis, szczypta soli, sól, pieprz,3 łyżki sosu sojowego, ok. 300 ml wody, 2 łyżki mąki ryżowej od Radix-Bis.
Przygotowujemy kasze – podprażamy przez 2-3 min, następnie gotujemy do czasu, aż wchłonie całą wodę.
Na oliwie dusimy pieczarki, pora i cebulę, doprawiamy do smaku. Po ok. 10 min dodajemy soczewicę i sos sojowy. Wodę mieszamy z mąką i dodajemy do pieczarek. Gotujemy do 5 min. Kaszę mieszamy z gotowym sosem.
Propozycja podania: z ogórkami kiszonymi lub pieczonym mięsem,
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym z soczewicą i porem
