Wegański omlet
Składniki: 150 g pieczarek, oliwa, sól;
Omlet: 90 g tofu, 50 g mąki jaglanej od Radix-Bis, 100 ml mleka roślinnego, oliwa, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, mały ząbek czosnku starty na tarce, sól, kurkuma, soda oczyszczona.
Pokrojone pieczarki poddusić na oliwie z dodatkiem soli. Gdy odparują płyny na patelnie wlewamy masę omletową – zmiksować wszystkie składniki na omlet. Omlet podsmażamy na średnim ogniu ok. 7 min. Gdy lekko się zetnie patelnie przekładamy do piekarnika lub delikatnie zsuwamy omlet na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w temp. 200 stopni. Ja po wyłączeniu piekarnika zostawiłam omlet na 2 min.
Gotowy omlet podajemy z sałatą z ogórkiem kiszonym i tartą marchewką
Wegański omlet
