Focaccia z boczkiem i pomidorami
Składniki: 350 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 210 ml letniej wody, 7 g drożdży instant. albo 14 g drożdży świeżych, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki suszonych płatków papryki, kilka pomidorków koktajlowych, do posypania suszona bazylia, pół cebulki, kilka plasterków wędzonego boczku
Ciasto na focaccię składniki mąkę, sół, oliwę i rozczyn drożdżowy przełożyć do miski i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zagniecione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie boczek i cebulkę pokroić i podsmażyć. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy płatki papryki do drugiej podsmażony boczek z cebulką. Zagniatamy jeszcze raz i formujemy niezbyt cienkie placki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na jeszcze 20 min. Po 20 min kciukiem robimy w cieście wgłębienia i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie na jedno ciasto wykładamy plastry pomidora posypujemy wszystko bazylią, polewamy całość kilkoma kroplami oliwy; na drugie można położyć plasterki boczku i cebulki. Wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na ok. 20-25min. (sprawdzać czy się nie przypala!)
Focaccia z boczkiem i pomidorami
