Chleb pszenno-orkiszowo-razowy
Składniki: 150 ml wody, 150 ml mleka, łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 7g suchych drożdży, 1 jajko, 3 łyżeczki miękkiego masła, 340g mąki pszennej, 180 g mąki orkisz-razowej.
Do ciepłego mleka wsypać drożdże, cukier i łyżkę mąki, odstawić na 20 min. Resztę składników wymieszać w misce i wlać zaczyn. Wyrobić ciasto:5 min. zagniatać, 5 min. przerwy, 15 zagniatać. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto odgazować, przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. piec 55 min w temp. 180 stopni. Chleb zostawić na ok. 45 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Chleb pszenno-orkiszowo-razowy
