Chrupkie sezamki lniane
Składniki: 85g mąki z gryczanej, 1 jajko, pół szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego, pół łyżeczki soli, pół szklanki siemienia lnianego od Radix-Bis, pół szklanki pestek słonecznika, ¼ szklanki amarantusa, 4 łyżki sezamu, 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego czosnku lub rozmarynu.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Sezam i nasiona słonecznika praż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw na chwilę aby wystygły. Do dużej miski wsyp mąkę z kaszy i sól, wlej mleko i wbij jajo. Dodaj uprażone wcześniej nasiona, a także siemię, amarantus i suszone zioła prowansalskie. Masę dokładnie wymieszaj, przełóż na pergamin, przykryj folią lub drugim kawałkiem pergaminu i bardzo cieniutko rozwałkuj (ok. 2 mm grubości). Zdejmij wierzchnią folię i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 minut (masa ma się wysuszyć, lecz uważaj, żeby się nie przypaliła). Podpieczoną masę wyjmij, pokrój na prostokąty i z powrotem podpiecz do zarumienienia.
Chrupkie sezamki lniane
