Kokosowy kurczak
200 g ryżu, pół łyżeczki ziaren czarnuszki, 2 filety piersi kurczaka, 6 daktyli, puszka mleka kokosowego, 2-3 gwiazdki anyżu, pół łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 10 ziaren białego pieprzu, płatki kokosa, łyżka mąki kokosowej.
Ryż ugotować z czarnuszką. Po ugotowaniu mieszamy i odstawiamy po d przykryciem w ciepłe miejsce. Filety nacinamy na pół, ale tak oby nie przeciąć ich do końca. Oprószamy solą. W środek układamy daktyle, zawijamy w roladki i obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Mięso wyjmujemy i robimy sos: na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu, ziarna kuminu i białego pieprzu oraz trochę soli. Dodajemy kokos i zagęszczamy mąką kokosową. Gorące ruloniki polewamy sosem i podajemy z ryżem.
Kokosowy kurczak
