Zupa z batatami i ciecierzycą
Składniki: 2 małe bataty, 250 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy (można użyć takiej z puszki), 1 mały seler, 2 średnie marchewki, 1 mały korzeń pietruszki, 2 cebule czerwone, zioła i przyprawy: 4 łyżeczki bazylii, 4 łyżeczki lubczyku, 4 łyżeczki majeranku, 0,5 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju kokosowego, ok. 3 litry ciepłej wody.
Cebulę obrać, pokroić i poddusić w garnku w oleju kokosowym wymieszanym z niewielką ilością wody.
Marchew, seler i pietruszkę obrać, a następnie rozdrobnić w urządzeniu lub zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, zalać wodą i zagotować. Kiedy wszystko się zagotuje dodać zioła oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie obrać bataty i pokroić w kostkę. Ciecierzyce przepłukać porządnie pod bieżącą wodą, jeśli jest z puszki. Dorzucić wszystko do zupy i gotować kolejne 25 minut. Na koniec doprawić do smaku.
Zupa z batatami i ciecierzycą
