Biały krupnik na pęczku z musztardą Dijon i szpinakiem
Składniki: 1 cebula, 1 por, 1 mały selera, 1-2 korzenie pietruszki, 80 g kaszy pęczak, 1 łyżeczka tymianku, 1200 ml bulionu, 3 łyżeczki musztardy Dijon, 3 garście młodego szpinaku, świeżo starta gałka muszkatołowa, oliwa.
Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, a jasne części pora w plasterki. Podsmażyć w garnku na oliwie 5 minut. Dodać selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, pęczak oraz tymianek i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać bulion i musztardę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 40 minut). Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Zupę podawać oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Źródło: Zadanie Gotowanie.
Biały krupnik na pęczku z musztardą Dijon i szpinakiem
