Gryczane chlebki warzywne
Składniki na 10 – 12 chlebków: 150 g suchej niepalonej (białej) kaszy gryczanej, 1 szklanka mieszanki nasion słonecznika i pestek dyni (lub jednego z tych składników), 1/2 średniej czerwonej cebula, 1 spora czerwona papryka, 1 średnia marchewka /w sumie około 390 g obranych i posiekanych warzyw,
1 łyżka oliwy + odrobina do wysmarowania papieru do pieczenia, sól, przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kuminu, słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy i oregano, po dużej szczypcie czarnego pieprzu i ostrej papryki /lub inne, ulubione przyprawy i zioła
Cebulę poszatkować, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę pokroić na kilka większych kawałków, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misie melaksera umieścić pestki i nasiona, kaszę gryczaną, płaską łyżeczkę soli, przyprawy i zioła. Miksować na dużych obrotach, aż pestki i nasiona zostaną bardzo drobno zmielone. Dodać warzywa, łyżkę oliwy i kontynuować miksowanie na średnich obrotach, aż całość zamieni się w stosunkowo jednolitą masę (część ziaren kaszy może pozostać niezmielona; długość miksowania zależy od mocy melaksera, w moim przypadku miksowałam całość około 3 minuty), jeśli masa osadza się na ściankach misy, można wyłączyć melakser, przemieszać masę łyżką i kontynuować miksowanie.
Blachę o wymiarach 37 x 25 cm wyłożyć mocnym papierem do pieczenia, papier natłuścić oliwą. Na blachę wyłożyć masę, równo rozsmarować na powierzchni całej blachy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C(T), piec 60 minut (jeśli masa nadmiernie się rumieni – obniżyć temperaturę pieczenia). Po tym czasie masę wyjąć, odwrócić papierem ku górze i delikatnie odkleić papier (jeśli nie udaje się to zrobić, poczekać aż masa odrobinę przestygnie), pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę pokroić na prostokątne kawałki. Jeśli preferowane są bardziej chrupiące chlebki, już pokrojone kawałki umieścić spodem ku górze na blasze lub kratce i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 min.
Źródło: Even Better Food.