Tarta orzechowa z karmelem
Składniki na ciasto: 60 g cukru pudru, 150 g masła, 2 jajka, 250 g mąki, 20 g kakao.
Składniki na nadzienie: 1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki, 2 szklanki mleka skondensowanego schłodzonego, 1/4 szklanki mocnej kawy, 1/2 szklanki kremówki, 2 łyżki cukru, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżki żelatyny.
Ciasto: z podanych składników zagnieśc ciasto, wstawić na 2 godz. do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (23 cm). Piec 18 min w tem. 200 stopni.Nadzienie: Orzechy zmiksować na na tłustą masę. Mleko połączyć z kawą, śmietaną cukrem i laską wanilii. Ubić trzepaczką do połączenia, usunąć wanilię. Dodać masę orzechową i dalej ubijać. Żelatynę zalać 4 łyżkami ciepłej wody i odstawić by napęczniała. Płynną masę przelać do garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i gotować przez minutę. Gdy żelatyna napęcznienie, przelać ją przez sitko do gorącej masy orzechowej i mieszać przez 2 minuty. Przelać ją na spód ciasta. Po niecałej godzinie wstawić na lodówki.
Tartę można udekorować orzechami w karmelu, nitkami karmelowymi. Ja dodatkowo zrobiłam „szyszki” z orzechó i polałej je karmelem.
Źródło: Moje Gotowanie
Tarta orzechowa z karmelem
