Curry gryczane
Składniki: 50 g kaszy gryszanej, pół papryki zielonej, pół papryki czerwonej, pół średniej marchewki, pół cebuli, ząbek czosnki, 40 g pora, olej rzepakowy.
Wypłucz kaszę, następnie gotuj ją pod przykryciem o 5 min krócej niż na opakowaniu (dojdzie z warzywami). Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, curry (1-2 czubate łyżeczki ), cynamon (1/3 łyżeczki), sól i pieprz. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą(pół szklanki) i duś pod przykryciem aż marchew lekko zmięknie (nie powinna być zbyt rozgotowana- raczej lekko chrupiąca). Dodaj drobno pokrojone papryki i ugotowaną kaszę, duś jeszcze ok. minutę, góra dwie. Najlepiej, żeby warzywa pozostały lekko twarde. Posyp ulubionymi ziołami przed podaniem.
Curry gryczane
