Drożdżówki z rodzynkami
Składniki: 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant, 250 ml ciepłego mleka (użyłam sojowego), 2 łyżki masła, jajko, łyżka cukru, pół łyżeczki soli, 390 g mąki, 150 g rodzynek królewskich, 2 łyżki rozpuszczonego masła,do posmarowania. Glazura: 2 żółtka, łyżeczka cukru, łyżka mleka, łyżeczka płynnego miodu.
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, dodajemy szczyptę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Masło rozpuszczamy i dodajemy razem z mlekiem do pozostałych składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 60 min. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 8 równych części i każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Placek smarujemy masłem i zwijamy r ślimakowe ruloniki. Układamy je na blaszce i odstawiamy na 45 min. Wyrośnięte bułki obficie smarujemy glazurą i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Drożdżówki z rodzynkami
