Małpi chlebek bananowy
Składniki: 500 g mąki pszennej, 5 g suszonych drożdży instant, 50 g cukru, 200 ml letniego mleka (użyłam roślinnego), 1 szczypta soli, 2 banany, 70 g masła (nadzienie), 3 łyżki cukru (nadzienie), 3 łyżeczki cynamonu (nadzienie).
Banany rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, rozgniecione banany, szczyptę soli. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przed 5 minut, aż będzie elastyczne (może się przy tym lekko kleić). Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy dwa rulony i wycinamy paseczki, z których formujemy kulki podobnej wielkości (ok. 40 sztuk). W rondlu topimy masło, dodajemy cukier i cynamon. Formę z kominem (do babki) smarujemy masłem. Każdą kulkę zamaczamy w cynamonowym maśle, a następnie układamy ciasno w formie. Tak przygotowaną formę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, metodą góra-dół. Formę z upieczonym chlebkiem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na tacę lub talerz, studzimy.
Źródło: Smakowity Chleb
Małpi chlebek bananowy
