Składniki: 3 jajka, 1 i 1/4 szkl. cukru, pół szkl. oleju,1 szkl. maślanki, 500 g mąki, szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g rabarbaru.
Rabarbar pokrój na 2 cm kawałki, nie obieraj go. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodawaj po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlej olej – piana lekko opadnie – to normalne. Do ciasta dodaj maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłóż do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę połóż owoce i posyp kruszonką (przepis poniżej). Pziec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170ºC. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka: 70 g masła, 10 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 16 g cukru wanilinowego.Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Źródło: www.mojewypieki.com