Tiramisu
Składniki: 2 opakowania podłużnych biszkoptów ( około 48 sztuk), 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i ostudzonej, kieliszek likieru amaretto ( ewentualnie brandy), 250 ml schłodzonej śmietanki 30%, 5 łyżek cukru pudru, 250 g serka mascarpone, kakao gorzkie / lub wiórki gorzkiej czekolady do posypania
Ostudzoną kawę wymieszać z amaretto lub brandy. Biszkopy namaczać w kawowej mieszance i układać w foremce. Należy to robić dosyć szybko aby biszkopty nie nasiąkły zbyt kawą, bo wtedy cały deser będzie zbyt miękki.
Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Część masy ( 1/2 lub 1/3 w zależności ile warstw ma mieć deser) wyłożyć na biszkopty. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę kremu itd. Ostatnią warstwą powinien być krem, który delikatnie należy oprószyć kakao lub gorzką czekoladą. Całość przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin.