Dziś mam dla Was 2 przepisy, które mają prawie te same składniki: jajka, brokuł, sos czosnkowy, cebula. Jestem ciekawa, który przepis bardziej przypadnie Ci do gustu 😉
Sos czosnkowy: jeden gęsty mały jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu, 2-3 ząbki czosnku, szczypta proszku z czarnego czosnku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz do smaku.
Sałatka: 3 jajka, pół brokuła, pół czerwonej cebulki, 3-4 łyżki kukurydzy, sos czosnkowy, natka pietruszki, pestki dyni lub słonecznika.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Brokuła ugotuj i odcedź, podziel na różyczki. Cebulę drobno posiekaj. Wmieszaj wszystkie składniki i połącz z sosem czosnkowym. Sałatkę posyp pestkami dyni lub słonecznika.
Pasta: 3 jajka, pół brokuła, pół czerwonej cebuli, sos czosnkowy, sól i pieprz.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę. Brokuła ugotuj, odcedź i rozdrobnij widelcem. Cebulę bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem czosnkowym. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ja sałatkę posypałam mikrem ziaren z orzechami pinii i pestkami dyni od Beak Beak. Pastę jadłam z chlebem czyste ziarno oraz paluchami wieloziarnistymi od Beak Beak.