Brukiew to zapomniane warzywo. Jest niskokaloryczna, sycąca, bogata w składniki mineralne i witaminy, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moi rodzice uprawiali brukiew. Jako dziecko nie lubiłam brukwi. Moja babcie przekonała mnie do niej krojąc warzywo w praktycznie przezroczyste plasterki. I tak, jadłam ją na surowo. A moja mama robi najpyszniejszą zupę brukwiową na gęsinie 🙂 a Wy lubicie brukiew? jakie danie z nią jedliście?
Składniki: 300 g brukwi, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 2 łyżki nasion słonecznika, dynia; na sos: 250 g jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki miodu, 1 łyżeczka musztardy, łyżeczka oleju.
Składniki sosu wymieszać w dużej misce.
Brukiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie wrzuć do miski z sosem. Jabłko umyj, pokrój w kostkę usuwając gwiazda nasienne i dodaj do miski z sosem i brukwią. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój na kawałki i wymieszaj z brukwi. Surówkę podawaj posypaną nasionami słonecznika i dyni.