Makaron z pietruszkowym pesto, brokułem i groszkiem. Ja użyłam makaronu z fasoli mung. Bardzo go lubię i nabiera zielonego koloru po wymieszaniu z ziołami 🙂
Przepis na pesto pietruszkowe: do blendera wrzuć dwa pęczki natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, 2 łyżeczki nasion słonecznika lub dyni, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zglenduj na gładką masę, dopraw do smaku.
Makaron: 1 brokuł, 2 garście mrożonego groszku, opakowanie makaronu z fasoli mung lub inny ulubiony makaron, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku.
Brokuł i groszek ugotuj i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć brokuła. Rozdrobnij go widelcem, dodaj groszek i pesto. Wymieszaj. Wrzuć makaron wymieszaj i dopraw do smaku. Przed dodaniem makaronu na patelnię, można go nożyczkami pociąć na mniejsze kawałki.
Oliwa i proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.