Składniki: 1 duża cukinia, 80-100 g kaszy bulgur, ok. 200 g grzybów – u mnie kurki, 1 ząbek czosnku, garść mrożonego groszku, olej do smażenia, 1-2 marchewki starte na drobnych oczkach, 30 g drobno startego sera, 1 mała cebula, sól, pieprz, szczypta proszku z czarnego czosnku, łyżka natki pietruszki lub tymianku.
Kaszę ugotuj i odcedź. Masło rozpuścić i dodaj posiekaną w kostkę cebulę i marchewkę. Smaż ok. 10 min. Dodaj pokrojone grzyby, posyp je solą i pieprzem. Grzyby usmaż, a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz groszek. Gdy grzyby będą usmażone, dodaj kaszę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku proszkiem z czarnego czosnku oraz solą i pieprzem. Wrzuć natkę pietruszki i ser, wymierzaj. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środki. Posyp odrobiną soli i odstaw na kilka minut. Po tym czasie cukinia puści sok – wytrzyj go ręcznikiem papierowym. Gotowym farszem wypełnij cukinię i zapiekaj 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Hey! I just wish to give a huge thumbs up for the great information you’ve right here on this post. I will probably be coming again to your weblog for more soon.