Dziś mam przepis na pieczone tofu. A raczej na fantastyczną marynatę, którą można wykorzystać do marynowania mięs i warzyw.
Składniki: 1 opakowanie tofu. 20 g oleju lub oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego, lub pesta z pomidorów, po pół łyżeczki słodkiej papryki i ostrej papryki, 3 suszone daktyle lub śliwki, 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego.
Składniki marynaty zblenduj na gładką pastę. Tofu ponacinaj na krzyż (tak jak mięso) i nasmaruj go marynatą. Odstaw je na godzinę lub dłużej. Piecz 20 min w temp. 180 stopni. bez przykrycia. Następnie przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 min. Tak przygotowane tofu smakuje na ciepło i zimno. Propozycja podania: kasza z grzybami, smażone pieczarki z tłuczonymi ziemniakami, pieczone lub gotowane buraczki z kozim serem i orzechami. Pieczone tofu przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Fantastic site. Lots of useful info here. I am sending it to several friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks to your sweat!