Grillowany łosoś jest zdrowy i łatwy do przygotowania na gorącym grillu. Do tego niesamowicie chrupiąca cukinia grillowana – dodatek, który pasuje do wszystkiego!
Łososia najlepiej ugrillować skórą do góry. Może się to wydawać nieco bardziej ryzykowne, ale podczas grillowania, pojawią się wspaniałe ciemne linie. Gdy ryba się obróci, jest jeszcze czas, aby skóra stała się chrupiąca. Jedwabista ryba w połączeniu z chrupiącą skórką to zwycięzca posiłków!
Cukinia: 1/4 szklanki niesolonego masła, roztopionego, 3 starte ząbki czosnku, ok. pół łyżeczki soli i pieprzu, 2 średnie cukinie, pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm., 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
W misce wymieszaj masło, czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki. Plastry cukinii posmaruj przygotowaną masą lub zostaw w misce na kilka minut. Grilluj cukinię po ok. 2-3 min z każdej strony.
Łosoś: filet z łososia (tyle ile potrzebujesz),oliwa, sól morska, ziołowa lub cytrynowa, pieprz, plastry cytryny, koperek.
Rybę posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. połóż plasterek cytryny i koperek. Rybę grilluj najpierw skórą do góry przez ok. 4 min. Potem ostrożnie, za pomocą łopatki, przewróć rybę i grilluj jeszcze 3-4 min.