Słodkie śniadanie w wiosennym klimacie 🙂
Składniki: 220g mąki, 420 ml maślanki, 75 g masła, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżka cukru, szczypta soli, 80 g czekolady lub kropelek czekoladowych
Masło rozpuść. Białka ubij na sztywną pianę. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj żółtka, wlej maślankę i masło. Całość wymieszaj. Wsyp kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wlewaj porcję ciasto i piecz na złoty kolor (ok. 2-3 min.) Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie.