Przepis jest na 2 porcje. Każda porcja to ok. 310 kcal o średnim indeksie glikemicznym. Nie słodziłam ciasta, ponieważ owoce są dość słodkie. Jeśli jednak lubisz słodkie placki można polać je miodem 🙂
Składniki: 3 jajka, 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżka mąki orkiszowej lub gryczanej, ok. pół szkl. wody, masło/olej kokosowy do smażenia; do podania owoce, jogurt, miód.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich żółtka i obie mąki. Wlej wodę – tyle, aby konsystencja ciasta była trochę gęstsza niż do naleśników. Na patelni rozgrzej mało lub olej kokosowy i smaż placuszki. Podawaj z owocami, jogurtem lub miodem.
Miseczki i talerz autorstwa Inżynier Sowa. Mąka kokosowa od Radix-Bis.