Cukinia z pieczarkami w sosie – na kolację, lunch lub obiad. Podaję ją z chlebem opieczonym na patelni, ze złotymi tostami, z ryżem, makaronem albo jako surówka do obiadu. Taka cukinia w sosie z pieczarkami ma swój urok.
Składniki: 1 duża lub 2 mniejsze cukinie, 150 g pieczarek, 1 mała cebula, kilka ząbków czarnego czosnku, 80 ml śmietanki 12%, sól i pieprz do smaku, tymianek.
Cebulę pokrój w większą kostkę, pieczarki umyj, większe przekrój na dwie lub cztery części, cukinie przekrój na cztery części wzdłuż a następnie z plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż pieczarki z cebulą doprawiając je solą i pieprzem. Dodaj cukinie i smaż ok. 5 min. Następnie wlej śmietankę, wrzuć ząbki czosnku i tymianek. Całość duś ok. 5-10 min. Dopraw do smaku.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.