Podzielę się z Wami przepisem na ciasto dla diabetyków, osób z insulinoopornością, bezglutenowców i tych na diecie keto. To ciasto migdałowe z rabarbarem i migdałową kruszonką. Jest przepyszne.
Składniki: 3 szklanki (420 g) rabarbaru pokrojonego w plasterki, 1/2 szklanki (100 g) + 2 łyżki ksylitolu (można użyć erytrytolu), 3 szklanki (280g) mąki migdałowej, 1/3 szklanki (30g) odżywki białkowej (jeśli nie masz użyj 2 czubate łyżki mąki jaglanej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 szklanki (113g) roztopionego oleju kokosowego (można użyć masła) 3 duże jajka, 1/2 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego, kilka kropelek olejku śmietankowego (opcjonalnie)
Kruszonka: 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła), 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych, 1 łyżka mąki migdałowej, 1 łyżka ksylitolu.
W misce wymieszaj pokrojony rabarbar i 2 łyżki ksylitolu. Odłożyć na bok. Rozgrzej piekarnik do 1180 stopni, 22 cm blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę migdałową, 1/2 szklanki ksylitolu, odżywkę białkowa, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj roztopiony olej kokosowy, jajka, mleko migdałowe i olejek śmietankowy, aż dobrze się połączą. Mokre składniki połącz z suchymi. 2/3 ciasta wlej na przygotowaną blaszkę, rozłóż rabarbar, a następnie pozostałą częścią ciasta Piecz 30 minut.
Gdy ciasto się piecze, połącz składniki kruszonki. Po 30 min pieczenia ciasto posyp kruszonką i przykryj folią. Piec kolejne 20 minut. Po tym czasie ustaw piekarnik na termoobieg i pieczenie od dołu lub tylko pieczenie od dołu, temperaturę zmniejsz do 165 stopni i piecz jeszcze 10-15 min. (zostaw folię na cieście), aż brzegi będą złotobrązowe, a po sprawdzeniu patyczek będzie suchy. Cisto studź w uchylonym piekarniku.
Z tego ciasta można przygotować babeczki – piecz o połowę krócej.
Z ciasta wychodzi ok. 16 porcji. Wartość energetyczna 1 porcji to ok.: 222 kcal; tłuszcz 15 g, węglowodany: 6,48 g; błonnik: 2,96 g; białko: 7,85 g
Mąka migdałowa, płatki migdałowe, ksylitol i olej kokosowy od Radix-Bis.