Jadacie owsianki na śniadanie? Osobiście nie bardzo z nimi przepadam. Ale granola z jogurtem lub mlekiem i owocami to już co innego 🙂 Moja propozycja na dziś to szybka granola z patelni. Dla osób z insulinoopornością i weganów w wersji bez miodu.
Składniki: 100 g płatków owsianych, 1 łyżka nasion słonecznika, 1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka oleju kokosowego, 1- 2 łyżki miodu, ulubione owoce, np. truskawki, borówki, jogurt naturalny lub mleko.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło. Dodaj płatki, ziarna słonecznika, płatki migdałowe i siemię lniane. Smaż na patelni do czasu, aż płatki zaczną brązowieć i „strzelać”. Na koniec dodaj miód i wymieszaj. Granolę podawaj z mlekiem lub jogurtem oraz owocami.
Siemię lniane, płatki owsiane, migdały od Radix-Bis.