Oto przepis, który jest prosty, ale o smaku przekraczającym Twoje marzenia: kremowa zupa z czerwonej soczewicy i słodkich ziemniaków. To łatwy przepis na wegetariański obiad, który jest gotowy za niecałą godzinę.
Czerwona soczewica nazwana jako taka od ich pięknego pomarańczowo-różowego koloru. Ze wszystkich odmian soczewicy tekstura soczewicy rozpada się najszybciej. To sprawia, że idealnie nadaje się do kremowej zupy, takiej jak ta z czerwonej soczewicy. Bataty są nie tylko wszechstronne, ale także zawierają niezbędne składniki odżywcze i błonnik.
Krem z batatów i czerwonej soczewicy z pietruszkowym pesto
Składniki: 4-5 sztuk średniej wielkości batatów, 1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2-3 pomidory, 700 ml passaty pomidorowej, przyprawy: 1 papryczka chili (opcjonalnie), papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, oregano, czarny czosnek w proszku, 2 łyżki pestek dyni; pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.
Bataty obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory i obraną cebulę pokroić. Do naczynia żaroodpornego, posmarowanego olejem, przełożyć pokrojone warzywa (dodać odrobinę wody, tak aby warzywa nie przywarły do naczynia). Warzywa piec w 180*C przez ok. 45 minut. W międzyczasie ugotować soczewicę (ok. 10 minut). Warzywa dokładnie zblendować z passatą i przyprawami .(jeśli zupa jest za gęsta, można dodać wody)
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Natkę pietruszki zblendować z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podawaj z pestkami dyni, pietruszkowym pesto i czarnym czosnkiem w proszku.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio.
Czerwona soczewica i pestki dyni od Radix-Bis.
.