Wegański bezglutenowy pasztet w trzech kolorach
Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej Radix-Bis, 2 puszki białej fasoli, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 ugotowane buraczki, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, sól, pieprz, curry.
Kaszę gotujemy. Cebulę i 1 ząbek czosnku szklimy na oliwie. Fasolę wraz z zalewą, ugotowaną kaszą i cebulką blendujemy na gładko. Szpinak rozmrażamy na patelni. Przygotowujemy trzy miski. Do jednej wkładamy mniejszą połowę kaszę, do drugiej 3/4 masy, a do trzeciej miski resztę masy. Tam gdzie jest najmniej masy fasolowo-kaszowej dodajemy pokrojone buraki i dokładnie blendyjemy. Do miski z samą kaszą i fasolą dodajemy szczyptę kurkumy i pół łyżeczki curry, mieszamy. Do pozostałej masy dodajemy odcedzony szpinak oraz przetarty przez praskę drugi ząbek czosnku. Każdą masę doprawiamy do smaku. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub aluminiowej foremki) wkładamy najpierw masę buraczaną, następnie samą kaszę z fasolą, a na koniec masę szpinakową. Pasztet pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Jeśli któraś z mas byłaby zbyt rzadka można dodać zmielone siemie lniane.
Wegański bezglutenowy pasztet w trzech kolorach
