Wegańskie bezglutenowe babeczki pomidorowe.
Składniki: 150 g bananów, 125 ml oleju, 75 g cukru trzcinowego, 250 ml soku pomidorowego, 120 g mąki gryczanej i 180 g mąki jaglanej Radix-Bis, ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka bezglutenowego, proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cynamonu
W misce lub blenderze umieszczamy pokrojone banany bez skórki, olej i cukier, blendujemy. Dodajemy sok pomidorowy, dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą, pdp, przyprawą do pierników i solą, dokładnie mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką, do momentu ich połączenia się. Nagrzewamy nagrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem. Do foremek na muffinki wkładamy po 2 łyżki ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25 minut. Wyjmujemy studzimy Ostudzone babeczki polewamy lukrem (cukier puder wymieszany z odrobiną wody).
Wegańskie bezglutenowe babeczki pomidorowe.
![Wegańskie bezglutenowe babeczki pomidorowe.](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2019/01/50445717_584490885328924_661445802765320192_o.jpg)