Spaghetti w sosie śmietanowym ze szparagami i brokułem
Składniki: pęczek szparagów, pół brokuła, 2 ząbki czosnku, szklanka śmietanki, mała cebula, bazylia, sól, pieprz, pół opakowania makaronu spaghetti (ja użyłam stringozzi z rejonu Umbrii), orzeszki piniowe od Radix-Bis, starty ser.
Brokuły i szparagi gotujemy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę wraz ze startym czosnkiem. Dodajemy pokrojone ugotowane warzywa i chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę, energicznie mieszamy żeby się nie zważyła. Makaron gotujemy zostawiając pół szklanki wody z gotowania. Gorące spaghetti łączymy z sosem śmietanowo warzywnym. Dolewamy stopniowo wodę regulując gęstość sosu. Posypujemy startym serem (ja użyłam pecorino z Lombardii) i orzeszkami piniowymi.
Spaghetti w sosie śmietanowym ze szparagami i brokułem
