Pełnoziarnisty jabłkowy omlet
4 łyżki mąki pełnoziarnistej(lub ryżowej/kokosowej w wersji bezglutenowej), 4 łyżki mleka 1,5% tłuszczu(lub mleka migdałowego lub sojowego w wersji bezlaktozowej), pół jabłka (100g), 2 jajka, 1 łyżka ksylitolu/stewiil lub miodu, szczypta cynamonu.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mąkę „słodziwo” i mleko(krowie lub roślinne) połączyć w jednolitą masę, dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach (bez skórki). Wszytko wymieszać. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min lub smażyć na patelni po ok. 5 min z każdej strony.
Można z tej masy usmażyć lub upiec mniejsze omleciki, będzie je łatwiej przewracać.
Źródło: „Dieta Fit” N. Gacka
Pełnoziarnisty jabłkowy omlet
