Pieczarki w sosie musztardowym
Składniki: 250 g pieczarek (lub innych grzybów), 2 duże cebule, niecałe pół szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon), pół szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam wegańskiej kremu z mleczka kokosowego), sól, pieprz, natka pietruszki, szczypta czarnego czosnku w proszku od Czarny Czosnek BIO.
Pieczarki myjemy; cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę przez ok. 2-3 min., aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, posypujemy solą i pieprzem i smażymy pieczarki. Gdy grzyby będą gotowe, wyciągamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnie z cebulką wlewamy wino i dodajemy musztardę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., aż płyn zmniejszy się o połowę. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy krem kokosowy lub jogurt, doprawiamy pieprzem, wsypujemy czarny proszek z czosnku. Patelnie stawiamy z powrotem na ogień i podgrzewamy przez 2 min, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki polewamy sosem musztardowym i posypujemy natką.
Kcal 168; tłuszcz 4,9 g.
Pieczarki w sosie musztardowym
