Mandarynkowy makowiec
Składniki: 260 g mąki, 260 g cukru, 60 g maku od @radixbis, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml gęstego jogurtu nat., szczypta soli, 3 jajka, 1 mandarynka, 110 ml oleju, olejek pomarańczowy.
Z mandarynki zetrzeć skórkę. W misce utrzeć jajka z cukrem i olejem. Dodać jogurt naturalny, sok z mandarynki o kilka kropli olejku pomarańczowego. Wsypać mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-55 min a temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto polać lukrem – cukier puder wymieszany z sokiem z mandarynki. Na wierzch posypać skórkę z mandarynki.
Mandarynkowy makowiec
