Sałatka buraczkowa z orzechami i fetą
Składniki: 2 duże buraki, 100 g fety, 1/4 szkl. orzechów włoskich, 50 g suszonych pomidorów, łyżka miodu, łyżka ostu balsamicznego, łyżka oliwy, przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Buraki obierz i cienko pokrój np. na mandolinie, a następnie w cienkie paski. Jeśli masz to użyj spiralizera. Pokrojone buraczki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej octem, miodem i oliwą i wymieszaj. Pomidory pokrój w większą kostkę. Do buraczanego makaronu dodaj suszone pomidory, orzechy, fetę pokrojoną w kostkę (kilka kostek odłóż) oraz przyprawy. Wymieszaj. Na wierzch połóż dołożoną fetę. Piecz 20 min w temp. 170 stopni.
Taka sałatka jest idealna na kolację na ciepło. Na zimno tez jest bardzo smaczna i idealnie pasuje do pieczonego mięsa czy kanapek.
Sałatka buraczkowa z orzechami i fetą
