Pomidorowa z kapustą i cukinią
Składniki: 1 ziemniak, 1 cebula, 1 duża cukinia, 2 marchewki, 1/4 główki białej kapusty, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 szklanki wody lub bulionu, 90 g makaronu, np muszelki, sól, pieprz, tarty ser lub inny ulubiony (ja użyłam grana padano, można użyć parmezanu).
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaka, cebulę, cukinię oraz posiekaną kapustę. Smażymy ok. 7 min. Wlewamy bulion, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie wsypujemy makaron i gotujemy 12-15 min – tyle aby makaron był miękki. Zupę doprawiamy do smaku. Jeśli potrzeba dodajemy trochę wody. Gotową zupę rozlewamy na talerze i posypujemy tartym serem.
Pomidorowa z kapustą i cukinią
