Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym
Składniki: 1 cukinia, 100 g soczewicy od Radix-Bis, 1 cebula, 1 marchewka, 3 łodygi selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów, 4 suszone pomidory od @radixbis, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól o smaku cebuli czosnku i szczypiorku od @radixbis, pieprz, natka pietruszki.
Na patelki podsmaż cebulę, dodaj posiekany czosnek, seler naciowy i marchewkę. Po 5 min. dodaj soczewicę, pomidory z puszki, koncentrat i połowę puszki wody. Całość duś pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby podlewaj danie wodą. Przypraw solą i pieprzem. Cukinię umyj i wykrój spiralizarem na makaron. Można również pokroić cukinię obieraczką wzdłuż, a potem nożem na cienkie słupki. Cukinię blanszuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min. Cukiniowy makaron wyłóż na talerze i podaj z przygotowanym sosem pomidorowym z soczewicą. Danie posyp natką pietruszki.
Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym
