Sałatka z ryżem, fasolką i tuńczykiem – doskonała na piknik
Składniki: 1 słoiczek tuńczyka w zalewie olejowej, 100 g brązowego ryżu, 80 g zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, natka pietruszki.
Ryż i fasolkę ugotuj. Jeśli użyjesz mrożonej fasolki to przygotuj ją zgodnie z zaleceniami producenta. Ja użyłam mrożonej i podsmażałam ją na patelni do czasu rozmrożenia. Do gotowej fasolki dodałam ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam dolą i pieprzem. Po przełożeniu sałatki do miseczek ,na każdą ułożyłam fileciki tuńczyka.
Zamiast brązowego ryżu można użyć biały długoziarnisty lub dziki ryż. Zamiast tuńczyka można dać dowolne mięso, np. pieczony kurczak lub wędzone mięso.
Sałatka z ryżem, fasolką i tuńczykiem – doskonała na piknik
