Placek z rabarbarem i kruszonką
Kruszonka: 80 g masła, 100 g cukru, 150 g mąki.
Ciasto: 200 g masła, 250 g mąki, 200 g cukru pudru, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia.
Owoce: 300 g rabarbaru, cukier puder.
Kruszonka: masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mąkę i energicznie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, po czym lekko zagnieść i schłodzić w lodówce.
Ciasto: Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć na formy. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony w plasterki rabarbar, posypać cukrem pudrem. Na wierzch obficie posypać kruszoną. Ciasto piec przez godzinę w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Placek z rabarbarem i kruszonką
