Zupa cebulowa po persku
Składniki: 4 cebule, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, po pół łyżeczki kurkumy, ziaren kozieradki, suszonej mięty, 2 łyżki mąki, 700 ml bulionu, 1 kora cynamonu, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, natka pietruszki.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj pokrojone w cienkie plasterki cebule i dopraw. Przykryj i duś, kilkakrotnie mieszając, przez 13 min, aż cebula będzie miękka. Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień. Dodaj przyprawy i 1 łyżkę oliwy. Smaż przez 3 min często mieszając, a następnie dodaj mąkę, energicznie mieszając wlej bulion. Dodaj korę cynamonu i gotuj przez 30 min. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i wlej do zupy. Sprawdź czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Wyjmij cynamon. Zupę podawaj z posypaną natką pietruszki.
Zupa cebulowa po persku
