Wegańskie fasolowo-cukiniowe placki
Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 cukinia, 4 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2-4 łyżki otrębów, sól ziołowa Radix-Bis, pieprz, 1 łyżka czubrycy zielonej @radixbis, szczypiorek.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 20 min. Po tym czasie odcisnąć sok. Cebulę, seler naciowy i czosnek drobno posiekać. Fasolę rozdrobnić widelcem. Fasolę razem z płynem z puszki wymieszać z odciśniętą cukinią, cebulą, czosnkiem, szczypiorkiem, otrębami i przyprawami dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Ja podawał je z sosem kokosowym: na patelni podsmażyłam cebulkę z czterema posiekanymi suszonymi pomidorami. Wlałam szklankę soku z odciśniętej cukinii (można użyć wody), smażyłam 8 min. do zredukowania płynu; dodałam 4 łyżki gęstego mleka kokosowego, sól, pieprz, kurkumę i curry; dusiłam 5 min.
Wegańskie fasolowo-cukiniowe placki
