Lekko wytrawne babeczki z cukinią z cytrynową nutą
Składniki: 2 szkl. mąki żytniej od Radix-Bis, 2 łyżeczki pdp, szczypta soli, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. oleju, 1 jajko, 1/2 szkl. mleka ryżowego, łyżeczka olejku śmietankowego, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 szkl. startej na dużych oczkach cukinii.
Lukier: 3/4 szkl. cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny.
W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej,mokre. Wszystko ze sobą połączyć łyżką, na końcu dodając startą cukinię oraz sok i skórkę z cytryny.
Ciasto przełożyć do foremek. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut.
W miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Lukrem polać ostudzone babeczki.