Makaron ryżowy z fasolką i tofu
Składniki: garść fasolki, 60 g makaronu ryżowego, 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego od Radix-Bis),1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 60 g tofu, 1 cebula, 5 łyżeczk sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu klonowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżki sezamu od Radix-Bis.
Fasolkę przyciąć na końcach, pokroić na kawałki i ugotować. Makaron przygotować zgonie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać imbir oraz starty czosnek, smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając. Składniki przesunąć na bok patelni a w wolne miejsce włożyć pokrojone w kosteczkę tofu i pokrojoną na plasterki dymkę. Smażyć przez ok. 4 minuty. Wymieszać składniki na patelni, dodać makaron z fasolką i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
Wlać sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać sezamem.
Makaron ryżowy z fasolką i tofu
