Wegańskie bezglutenowe pieczone placki z kalafiora
Składniki: 1/4 szklanki kaszy gryczanej od Radix-Bis, 2 łyżki mąki jaglanej od Radix-Bis, 1 jajko, 50 g kalafiora, pół małej cebuli, ząbek czosnku, sól pieprz, 1 łyżeczka siemienia lnianego od Radix-Bis.
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Surowego kalafiora zetrzyj na drobnej tarce lub drobno poszatkuj. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 170 *C. Posiekaj w drobną kostkę cebulę, przetrzyj przez praskę czosnek. W osobnej misce wymieszaj kaszę, kalafiora, cebulę, czosnek, siemię lniane, mąkę jaglaną, jajo. Jeśli konsystencja masy będzie zbyt rzadka, dosyp mąkę jaglaną. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, porcjuj placuszki. Następnie włóż blachę do piekarnika, piecz 20 min.
Wegańskie bezglutenowe pieczone placki z kalafiora
