Pizza kukurydziana
Składniki na ciasto: 25 g drożdży, łyżeczka cukru, 250 g mąki owsianej bezglutenowej od Radix-Bis, (można użyć zwykłej pszennej), 200 g mąki kukurydzianej od Radix-Bis, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy 230 ml letniej wody; farsz:200 g passaty pomidorowej, 200 g pieczarek, cebula, kukurydza, ser.
Drożdże rozetrzyj z cukrem i letnią wodą (ok. 3 łyżek), dodaj łyżkę mąki owsianej lub pszennej i odstaw na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąki, sól, oliwę, dodaj rozczyn. Mieszając dodawaj wodę i zagnieć ciasto. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 45 min. Jeśli lubicie pizzę na cienkim cieście to zróbcie dwa placki. Ja zrobiłam jeden. Wierzch ciasta posmaruj passatą, połóż pieczarki, cebulę i kukurydzę Posyp tartym serem. Piecz 15 min w temp. 200 stopni.
Pizza kukurydziana
