Szakszuka z jajkami przepiórczymi, rzeżuchą i oliwkami
Składniki: 2-3 pomidory, cebula, ząbek czosnku, 8 jajek przepiórczych, kilka oliwek, sól, pieprz, szczypta oregano papryka ostra, rzeżucha.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać i pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć.
Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).
Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać z oliwkami, posypać rzeżuchą.
Szakszuka z jajkami przepiórczymi, rzeżuchą i oliwkami
