Pasztet orkiszowy
Składniki: 2 szklanki rozgotowanego ziarna orkiszu od Radix-Bis, 2 bakłażany, 150 g boczku wędzonego, 2 cebule, szklanka płatków owsianych od Radix-Bis, 2 jajka, tymianek, oregano, sól, pieprz.
Bakłażany kroimy w większa kostkę solimy i odstawiamy na pół godziny, Cebulę kroimy w piórka podsmażamy dodajemy odsączonego bakłażana i dusimy ok. 15 min. W misce mieszamy ziarno orkiszu z jajkami, płatkami, przyprawami i podsmażonym bakłażanem z cebulką. Mielimy niezbyt dokładnie. Masę przekładamy do keksówki. Ja położyłam plasterki bakłażana, ale nie jest to konieczne. Pieczemy 40 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z foremki dopiero, aż pasztet ostygnie.
Pasztet orkiszowy
