Afrykańskie pączki Mandazi
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 szklanki letniej wody, 1/2 szklanki mleczka kokosowego (dokładnie wymieszane) Radix-Bis, 1 jajko, olej rzepakowy do smażenia
Do miski wsypcie razem 2 i 3/4 mąki, drożdże, cukier. Sól wsypcie tak, żeby nie stykała się z drożdżami, dodajcie przyprawy, mleczko kokosowe i wodę oraz jajko.
Zacznijcie wyrabiać ciasto, gdyby było zbyt suche dolejcie więcej wody, gdyby było zbyt rzadkie, dosypcie pozostałą mąkę. Wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto przez ok 10 min.
Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 1,5-2 godz, do podwojenia jego objętości. W garnku z grubym dnem rozgrzejcie olej aż skórka od chleba wrzucona do oleju zacznie od razu skwierczeć i zrumieni się w 30 sek. Wtedy temperatura będzie doskonała.
W międzyczasie wyłóżcie ciasto na oprószony mąką blat, podzielcie je na 3 części i z każdej uformujcie kulkę. Rozwałkujcie je na okrągłe placki grubości ok 0,5 cm i podzielcie na 8 trójkątnych kawałków, tak, jakbyście kroili pizzę. Trójkąty wrzucajcie na rozgrzany olej obracając je kilkukrotnie widelcem, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Dzięki temu będą równo rosnąć z obu stron. Smażcie na złoty kolor, wyciągajcie łyżką cedzakową na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i odsączcie. Posypcie cukrem pudrem.
Afrykańskie pączki Mandazi
