Wegański smalec ze skwarkami
Skwarki: pół szkl. ugotowanej kaszy gryczanej od Radix-Bis, pół łyżeczki wędzonej papryki, sól, pieprz, łyżka oliwy.
Kaszę wymieszać z przyprawami i oliwą. Wysypać na blaszkę. Piec 15 min w temp. 200 stopni.
Smalec: 250 g ugotowanej białej fasoli od Radix-Bis, 1 cebula, 1 jabłko. sól, pieprz, natka pietruszki, suszony tymianek.
Cebulę i jabłko pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego. Wrzucić 2 liście laurowe, 2 ziela ang. oraz 2 owoce jałowca. Dodać cebulę i jabłko; smażyć 10 min. Fasolę zmiksować z usmażoną cebulką i jabłkiem oraz przyprawami na gładką masę. Wymieszać z gryczanymi skwarkami.
Wegański smalec ze skwarkami
