Ciasto idealnie odważone Ewy Wachowicz
Składniki: 6 jajek, masła – tyle ile ważą jajka, mąka – tyle ile ważą jajka, cukier – tyle ile ważą jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny, 400 g śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców.
Jajka ważyć ze skorupkami. Odważyć masło, mąkę i cukier. Np. jeśli jajka ważą 400 g to tyle samo odmierzyć mąki, cukru i masła. Masło utrzeć z cukrem. Dodać skórkę. Dodawać na przemian jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia; wlać ciasto i położyć owoce. Piec 45-50 min w temp. 180 stopni. Gotowe i schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto idealnie odważone Ewy Wachowicz
